Pierogi z gryki z soczewicą

Pierogi z gryki z soczewicą
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki z białej gryki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Farsz:
  • 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kilka pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • pół pęczka poszatkowanej zielonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Obierz cebulę i czosnek i posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki drobno pokrój. Podduś wszystkie składniki na maśle klarowanym z solą i przyprawami. Połącz z ugotowaną na sypko i przestudzoną soczewicą i zmiksuj na gęstą masę. Dodaj zieloną pietruszkę i sól do smaku. Przygotuj ciasto. Wymieszaj w misce obie mąki, sól, następnie dodaj tłuszcz i zalej całość wrzątkiem. Wymieszaj drewnianą łyżką, odczekaj chwilę i zagnieć ciasto. Przygotuj placki na pierogi stopniowo: odrywaj fragment ciasta, wałkuj cienko podsypując mąką gryczaną, wykrawaj szklanką kółka i nadziewaj błyskawicznie farszem z soczewicy. Pierogi gotuj od razu we wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga: pierogi nie mogą się gotować zbyt długo - rozpadają się.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA