Anna Olson

Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay


Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Farsz

szklanka chardonnay

2/3 szklanki cukru (150g)

brzoskwinie

2 łyżki mąki

gotowe ciasto francuskie

jajko

2 łyżki zimnej wody

brązowy cukier

cynamon



Przygotowanie

Nalać chardonnay do rondla, gotować na małym ogniu przez kwadransa, aż połowa alkoholu odparuje. Dosypać cukier i gotwać przez kolejne 15 minut. Wylać na brzoskwinie obrane ze skórki i podzielone na szesnastki. Zamieszać, dosypać mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na grubość pół centymetra. Foremką do tarteletek wyciąć koła. Na każde nałożyć owoce i sos. Pędzelkiem zamaczanym w wodzie pokryć połowę obwodu koła. Złożyć i dokładnie skleić brzeg, żeby sos nie wyciekał podczas pieczenia. Ułożyć na blasze i wstawić na 20 minut do lodówki. Jajko rozkłócić z zimną wodą. Posmarować pędzelkiem pierogi. Posypać grubym, brązowym cukrem z odrobiną cynamonu. Piec 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.



Wersja zmodyfikowana



PLACEK Z BRZOSKWINIAMI



Przygotować farsz według powyższego przepisu. Z gotowego ciasta francuskiego wyciąć dwa koła. Na jedno nałożyć brzoskwinie w sosie z chardonnay. Na wierzch owoców położyć kawałeczki masła. Pędzelkiem posmarować wodą brzeg ciasta. Przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować jajkiem rozkłóconym z wodą. Posypać cukrem, tępą krawędzią noża naciąć wzorek. Piec 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.