Pieróg z boczkiem i porami

Przepis z programu Ideał (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Pieróg z boczkiem i porami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1 łyżka oleju

200 g wędzonego boczku

kawałek masła

2 małe łodygi tymianku (tylko listki)

2 pory, oczyszczone i pokrojone

1 łyżeczka musztardy Dijon

75 ml śmietany kremówki

75 g sera caerphilly lub cheddaru, pokruszonego

1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę

1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę

mąka do oprószenia

375 g gotowego kruchego lub francuskiego ciasta

1 ubije jajko



Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni i dodaj pokrojony boczek. Smaż, aż stanie się chrupiący i rumiany. Dodaj masło, tymianek i pory. Smaż 2-3 minuty, aż pory zmiękną.

Dodaj musztardę i śmietanę. Smaż jeszcze 2 minuty, zdejmij z ognia i ostudź. Wmieszaj ser, ziemniaki i jabłko. Dopraw solą i pieprzem.

Rozwałkuj ciasto do grubości ½ cm. Wytnij placki o średnicy 20 cm.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Zwilż brzegi każdego placka jajkiem. Nałóż łyżkę farszu, zawiń i zlep, by powstał pieróg. Posmaruj jajkiem i połóż na blasze.

Piecz pierogi 40-45 minut, aż staną się rumiane i chrupiące. Lekko ostudź przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.