Tomasz Jakubiak

Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 1469

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

30 g drożdży

200 g mąki pszennej

100 ml letniej wody

łyżeczka cukru

szczypta soli

łyżka oliwy

Farsz:

½ szklanki gęstej słodkiej śmietany

jabłko

2 szczypty cynamonu

szczypta soli

szczypta cukru

150 g koziego sera

dwie łyżki miodu

Sałatka:

garść orzechów laskowych

cytryna

50 ml oliwy

łyżka miodu

2 garści rukoli

Przygotowanie:

Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, cukier, sól i oliwę. Do rozpuszczonych drożdży do-syp mąkę pszenną. Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek. Posmaruj go śmietaną, połóż pokrojone jabłka, kawałki koziego sera. Na koniec całość polej miodem i dopraw cynamonem, cukrem i solą.
Piecz w 180 stopniach przez 20 -30 minut.
Idealnym uzupełnieniem będzie sałatka. Orzechy rozgnieć w moździerzu, dodaj sok z cytryny, oliwę i miód. Rukolę połóż na talerz i polej dressingiem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.