Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni

Pieróg na słodko
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • Ciasto:
  • 30 g drożdży
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • Farsz:
  • ½ szklanki gęstej słodkiej śmietany
  • jabłko
  • 2 szczypty cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 150 g koziego sera
  • dwie łyżki miodu
  • Sałatka:
  • garść orzechów laskowych
  • cytryna
  • 50 ml oliwy
  • łyżka miodu
  • 2 garści rukoli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, cukier, sól i oliwę. Do rozpuszczonych drożdży do-syp mąkę pszenną. Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek. Posmaruj go śmietaną, połóż pokrojone jabłka, kawałki koziego sera. Na koniec całość polej miodem i dopraw cynamonem, cukrem i solą.
Piecz w 180 stopniach przez 20 -30 minut.
Idealnym uzupełnieniem będzie sałatka. Orzechy rozgnieć w moździerzu, dodaj sok z cytryny, oliwę i miód. Rukolę połóż na talerz i polej dressingiem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA