Piernikowe ludziki

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Piernikowe ludziki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

350 g mąki

4 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki sody oczyszczonej

130 g solonego masła

1 żółtko

3 łyżki jasnej melasy (złocistego syropu)

2 łyżki ciemnej melasy

skórka otarta z 1 pomarańczy

150 g jasnego cukru muscovado



do dekoracji:

kolorowe groszki czekoladowe

po 30 g czarnego, czerwonego i białego lukru królewskiego w rożkach z wąską tylką



foremki do wykrawania



Przygotowanie:

Przesiać razem do miski mąkę, imbir, cynamon i sodę, przesypać do malaksera, wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło. Miksować, aż mieszanina będzie wyglądać jak bułka tarta. Dodać żółtko, jasną i ciemną melasę, skórkę z pomarańczy i cukier. Miksować, dopóki masa nie zacznie się sklejać w grudki. Przełożyć ją do miski i delikatnie, szybko zagnieść. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 mm. Wykroić ludziki jak najbliżej jeden drugiego, by zostało jak najmniej resztek do ponownego zagniatania i wałkowania (jeśli ciasto się klei, podważać je nożem, oprószonym mąką). Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10-15 minut . Wyjąć i zostawić na blaszkach, aż zupełnie ostygną. Udekorować pierniczki: czarnym lukrem zrobić oczy, czerwonym usta, przykleić lukrem groszki czekoladowe jako nosy i guziczki, domalować włosy, muszki, falbanki itp.



© Fiona Cairns

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.