Piernikowe ludki

Przepis z programu Gotowanie dla dzieci z Luisem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Piernikowe ludki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

315g mąki z proszkiem do pieczenia

100g masła

2 łyżki miodu

2 łyżki imbiru w proszku

żelki

¼ łyżeczki soli

szczypta gałki muszkatołowej

szklanka cukru

szczypta cynamonu

2 jajka

jagody

 

 

Przygotowanie:


Weź dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj cukier i wbij 2 jajka. Poproś kogoś dorosłego, żeby włączył kuchenkę i roztop w rondlu 100 gramów masła. Dodaj 2 łyżki miodu i stop wszystko razem. Dorzuć cukier i jajka i wymieszaj. Doskonale, teraz zdejmij to z ognia. Spróbuj troszkę... uważaj, jest gorące. Do masy przesyp mąkę... i wymieszaj. Wymieszaj dokładnie, żeby składniki się połączyły. Dosyp ¼ łyżeczki soli i łyżkę imbiru w proszku. Jeśli to dla ciebie za trudne, poproś kogoś dorosłego o pomoc. Przed następną częścią umyj ręce. Natłuść blachę masłem. Po prostu weź trochę masła i rozsmaruj na blasze, dzięki temu nic do niej nie przywrze. Wyłóż masę na blachę i rozsmaruj na płasko, możesz użyć wałka, albo zrobić to rękami. Teraz zrób piernikowe ludki. Weź foremkę i wytnij odpowiedni kształt. Usuń ciasto, które zostało. Przypraw ludkom oczy i guziczki z jagód i buzię z żelków.
Poproś kogoś dorosłego żeby ustawił piekarnik na 180ºC i piecz ciasteczka przez 15 minut.
W czasie kiedy ciasteczka się pieką, ja opowiem wam historię o piernikowym ludku.

powrót

Podobne przepisy

Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.