Jennifer  Paterson

Piernik z melasą


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Piernik z melasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

2 łyżeczki sproszkowanego kłącza imbiru

1 łyżka mielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

115 g niesolonego masła

115 g ciemnobrązowego cukru

3 jaja

225 g czarnej melasy

 

 

Przygotowanie:


Przesiej mąkę, imbir, ziele angielskie, sól i sodę do miski. W innej misce utrzyj na krem masło i brązowy cukier. Wbij jajka i utrzyj z melasą. Delikatnie dodawaj przesiane składniki z pierwszej miski.
Wlej mieszaninę do natłuszczonej wewnątrz głębokiej kwadratowej formy o boku 20 cm i piecz w uprzednio nagrzanym do 170 stopni C piekarniku w ciągu 50-60 min lub gdy ciasto po naciśnięciu jest sprężyste. Pozostaw do ochłodzenia w formie, wyjmij i przechowuj kilka dni w hermetycznym naczyniu. Podawaj pokrojone z dodatkiem bitej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto cztery czwarte
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.