Tomasz Deker

Piernik z marcepanem i polewą czekoladową


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 621

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Piernik:

2 jajka

180 g cukru

200 g mąki pszennej

50 g kakao

5 g sody oczyszczonej

15 g przyprawy korzennej

100 g miodu

60 g rozpuszczonego masła

70 ml maślanki

 

Masa marcepanowa:

syrop cukrowy

80 ml wody

30 g syropu skrobiowego

130 g migdałów bez skórki

110 g cukru pudru

kilka kropli aromatu z gorzkich migdałów

40 ml rumu (dodatek do marcepanu przed przekładaniem ciasta)

 

Polewa czekoladowa:

300 g czekolady deserowej

50 g masła

180 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania korzennego piernika. Ubij jajka z dodatkiem cukru.
Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną wrzuć do miseczki, wymieszaj, a potem przesiej wszystkie sypkie składniki.

Do ubitych jajek z cukrem dodaj miód, rozpuszczone masło oraz maślankę. Do tego dodaj wszystkie przesiane składniki i wymieszaj, do uzyskania konsystencji ciasta.
Powstałą masę wyłóż na blaszce wyłożonej pergaminem i rozsmaruj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez ok. 20-25 minut.

Przygotuj masę marcepanową. Zagotuj syrop cukrowy z dodatkiem wody i odrobiny syropu skrobiowego. Syrop gotuj do temperatury 130 stopni C. Zanim syrop się zagotuje, rozpuść cały cukier w nim zawarty.
W międzyczasie rozrób migały na melakserze. Do tego dodaj cienkim strumieniem przechłodzony syrop cukrowy. Na koniec dodaj cukier puder oraz kilka kropli aromatu z gorzkich migdałów. Gdy marcepan jest gotowy, przełóż go do miski dolej rumu i wymieszaj.

Upieczony piernik przekrój na trzy równe części. Każdą część przełóż masą marcepanową.
Ciasto włóż do lodówki na godzinę.
Na końcu oblej piernik polewą czekoladową. Najpierw rozpuść czekoladę deserową. Dodaj masło oraz śmietanę kremówkę. Wszystko wymieszaj. Piernik oblej czekoladą i posyp prażonymi płatkami migdałów.


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.