Anna Olson

Pierniczki z melasą


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Pierniczki z melasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g niesolonego masła lub margaryny o temperaturze pokojowej

½ szklanki cukru

1 duże jajko

½ szklanki czarnej melasy

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

¼ szklanki startego świeżego imbiru

3 szklanki mąki

1 łyżeczka mielonego cynamonu

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki mielonych goździków

 

 

Przygotowanie:


Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, wmieszać jajko i ekstrakt wanilii. Dodać imbir i melasę i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, sodę i przyprawy i wszystko razem dobrze wymieszać. Podzielić masę na dwie części, uformować w krążki, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować porcje ciasta na grubość ok. 3 - 5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 6 – 8 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Churros z sosem czekoladowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.