Tomasz Jakubiak

Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 3025

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże ziemniaki do pieczenia

szklanka gruboziarnistej soli morskiej

5 odsolonych filetów śledzia

2 duże cebule

sól

2-3 łyżki białego octu winnego

papryczka chilli

pieprz

2 szczypty suszonego majeranku

50 ml oleju lnianego

Przygotowanie:

Ziemniaki natnij na krzyż. Na blaszkę wysyp sól gruboziarnistą i ułóż na niej ziemniaki. Piecz je przez około 40-45 minut w 200 stopniach.
Cebulę pokrój w krążki i wrzuć do miski. Posyp ją solą i polej octem. Z cebuli odciśnij wodę. Do cebuli dodaj posiekaną papryczkę chilli, majeranek i pieprz. Całość polej olejem.
Odsolone i pokrojone na mniejsze kawałki śledzie dodaj do cebuli. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Gorącego, pieczonego ziemniaka podawaj ze śledziem w cebuli. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.