Gary  Rhodes

Pieczony w całości nagład z groszkiem, boczkiem oraz sosem tymiankowym


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczony w całości nagład z groszkiem, boczkiem oraz sosem tymiankowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały nagład

mąka doprawiona solą i pieprzem (do obtoczenia)

olej do smażenia

kilka kawałków masła

6 plastrów bekonu lub boczku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C. W sklepie rybnym poproś, żeby ekspedient wykroił skrzela, przyciął płetwy i ogon. Skóra, która została po obu stronach, będzie chroniła soczyste mięso. Nie usuwaj ości. Całą rybę obtocz w mące doprawionej solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, wlej olej, połóż rybę. Gdy się przysmaży po obu stronach, ułóż na blasze. Na wierzch połóż kilka kawałków masła. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz rybę przez 10-15 minut. Cienkie plastry bekonu lub boczku połóż na blasze cienko posmarowanej masłem. Przykryj drugą, także posmarowaną masłem blachą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz, aż będzie chrupki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.