Anne Burrell

Pieczony udziec jagnięcy z warzywami


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony udziec jagnięcy z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

trybowany udziec jagnięcy (kości zachowaj)

sól

listki z 8 gałązek rozmarynu

drobno posiekane

6 ząbków czosnku pokrojonych na cienkie plasterki

oliwa extra vergine

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozłóż mięso z udźca na płasko i wykrój największe kawałki tłuszczu. Mniejsze zostaw, bo dodają smaku i sprawiają, że mięso nie wysycha w czasie pieczenia. Posyp udziec solą, posiekanym rozmarynem i plasterkami czosnku. Polej go oliwą i wmasuj przyprawy. Zwiń udziec w roladę i zwiąż mocno białym masarskim sznurkiem. Oprósz roladę solą i odłóż na czas przygotowania warzyw. Napełnij miskę wodą, wciśnij do niej sok z cytryny i wrzuć wyciśnięte połówki. Obierz karczochy z zewnętrznych, twardych liści, aż dotrzesz do serca. Przytnij łodygi, jeśli zbrązowiały i stwardniały, przetnij na pół i wrzuć do miski z cytrynową wodą.
Przełóż serca karczochów do brytfanki razem z plastrami fenkuła, ziemniakami, czosnkiem i chili w płatkach. Skrop wszystko oliwą i oprósz solą. Dolej wino, dodaj tymianek i liście laurowe.
Na warzywach ułóż kości, a na nich roladę z udźca. Skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż mięso się zrumieni. Polej je sokami zgromadzonymi w brytfance. Odwróć roladę, znów polej sokami i ułóż warzywa tak, żeby były przykryte płynem i nie przypalały się. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i wstaw brytfankę na 60 minut. Polewaj mięso sosem od czasu do czasu i dolej wody, jeśli za bardzo odparuje. Wyjmij brytfankę z piekarnika i odłóż mięso na 15-20 minut pod folią aluminiową, żeby odpoczęło. Warzywa przechowaj w piekarniku. Pokrój mięso na medaliony i podawaj (bez sznurka) z warzywami i sosem z brytfanki.

powrót

Podobne przepisy

Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Duszone przepiórki na łożu z grzybów
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.