James  Martin

Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i czosnkiem


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Udziec

1 udziec jagnięcy z kością, około 2kg

4-5 ząbków czosnku, obranych

świeży rozmaryn

sól i świeżo mielony czarny pieprz

oliwa z oliwek



Pieczone ziemniaki

1-1,5 kg ziemniaków do pieczenia, obranych i pokrojonych na kawałki



Pesto z kolendry

spory pęczek świeżej kolendry

1-2 ząbki czosnku, obrane i posiekane

1-2 fileciki z sardeli w oleju

15g podpieczonych orzeszków piniowych

15g tartego parmezanu

oliwa z oliwek

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Zrób, przy pomocy noża, około 20 nakłuć na całej powierzchni udźca, głębokich na 2cm. Pokrój czosnek na cienkie paski i umieść po jednym pasku i kilku listkach rozmarynu w każdym nakłuciu. Wypełnij w ten sposób wszystkie nakłucia. Dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą. Umieść udziec bezpośrednio na ruszcie piekarnika, a pod rusztem umieść blachę do pieczenia, w której będzie zbierał się skapujący tłuszcz. Udziec piecz około 75 minut, często polewając tłuszczem z blachy. Sparz ziemniaki. Odsącz je, umieść z powrotem w naczyniu i wstrząśnij, żeby zruszyć ich zewnętrzną część. 15-20 minut po wstawieniu udźca do piekarnika, umieść ostrożnie ziemniaki w blasze pod rusztem, która powinna już zawierać sporą ilość zebranego tłuszczu. Polej ziemniaki tłuszczem i piecz razem z udźcem, przewracając raz lub dwa, aż nabiorą złotego koloru. Umieść wszystkie składniki pesto oprócz oliwy, soli i pieprzu w mikserze. Miksuj, dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Pesto podawaj z udźcem i pieczonymi ziemniakami.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Grillowane szaszłyki z domowym chutneyem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Wieprzowina słodko-kwaśna
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.