Delia  Smith

Pieczony tuńczyk w ciepłym sosie vinaigrette z kolendrą i kaparami


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczony tuńczyk w ciepłym sosie vinaigrette z kolendrą i kaparami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

plastry tuńczyka

oliwa z oliwek

sól

pieprz

sok z limonki

ząbek czosnku

skórka z limonki

łyżka kaparów

posiekana kolendra

szalotka

łyżka bialego octu winnego

łyżka musztardy pełnoziarnistej

 

 

Przygotowanie:


Mocno rozgrzewamy grill lub żebrowaną patelnię, plastry tuńczyka smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rybę pieczemy po dwie minuty na każdej stronie, aż odciśnie się na niej wzór grilla. W międzyczasie wyciskamy sok z limonki, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skórkę otartą z limonki, po czubatej łyżce kaparów, posiekanej kolendry oraz szalotki i wszystko razem mieszamy. Wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżkę białego octu winnego i dodajemy czubatą łyżkę pełnoziarnistej musztardy. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu, po czym polewamy sosem rybę.

powrót

Podobne przepisy

Barramundi z wietnamską sałatką
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Okoń morski w ziołach
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczona ryba z purée ze słodkich ziemniaków
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 63)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.