Delia  Smith

Pieczony tuńczyk w ciepłym sosie vinaigrette z kolendrą i kaparami


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczony tuńczyk w ciepłym sosie vinaigrette z kolendrą i kaparami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

plastry tuńczyka

oliwa z oliwek

sól

pieprz

sok z limonki

ząbek czosnku

skórka z limonki

łyżka kaparów

posiekana kolendra

szalotka

łyżka bialego octu winnego

łyżka musztardy pełnoziarnistej

 

 

Przygotowanie:


Mocno rozgrzewamy grill lub żebrowaną patelnię, plastry tuńczyka smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rybę pieczemy po dwie minuty na każdej stronie, aż odciśnie się na niej wzór grilla. W międzyczasie wyciskamy sok z limonki, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skórkę otartą z limonki, po czubatej łyżce kaparów, posiekanej kolendry oraz szalotki i wszystko razem mieszamy. Wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżkę białego octu winnego i dodajemy czubatą łyżkę pełnoziarnistej musztardy. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu, po czym polewamy sosem rybę.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) dorada z grilla
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Szaszłyczki z tuńczyka z szarmulą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.