Donna Dooher

Pieczony schab z chrupką skórką


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony schab z chrupką skórką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pieczony schab

2 kg schabu ze skórą

½ szklanki (125 ml) gruboziarnistej soli

¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek

4 zmiażdżone ząbki czosnku

8 gałązek tymianku

2 gałązki rozmarynu



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C. Ostrym nożem ponacinać skórę w poprzek co 3 – 5 mm, uważając by nie kaleczyć mięsa. Natrzeć skórę solą – łącznie z nacięciami. Posmarować połową oliwy, obrócić i resztą natrzeć drugą stronę mięsa. Obłożyć ziołami i czosnkiem, obwiązać sznurkiem, by nie odpadły.

Umieścić schab na podpórce i piec 30 minut. Wyjąć, na dnie brytfanny ułożyć ziemniaki, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C. Piec 1 godzinę, aż termometr do mięs wskaże wewnętrzną temperaturę 75 stopni C. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 30 minut. Temperatura wewnątrz powinna wzrosnąć o 5 stopni C, a proces pieczenia dobiegnie końca. Kroić wzdłuż nacięć na skórze. Podawać z ziemniakami Hasselback i jabłkowym czatnejem.





Pieczone ziemniaki hasselback

24 średnie ziemniaki

¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli

¼ łyżeczki (1 ml) świeżo mielonego pieprzu

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Nieobrane, wyszorowane ziemniaki kłaść w głębokiej, drewnianej łyżce. Ostrym nożem kroić w poprzek co 3 mm, nie docinając do końca (boki łyżki powinny stanowić ogranicznik). W dużej misce wymieszać ziemniaki z oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć równomiernie na dnie brytfanny i piec 1 godzinę, aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.





Jabłkowy chutney

¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła

3 szklanki (750 ml) pokrojonej w cienkie plasterki cebuli

1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli

2 szklanki (500 ml) cydru

2 szklanki (500 ml) jabłkowego octu winnego

1 ½ szklanki (375 ml) cukru

4 jabłka Granny Smith, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę

1 gwiazdka anyżu



Przygotowanie

W rondelku roztopić masło. Wrzucić cebulę i sól. Przykryć i dusić cebulę 15 – 20 minut, aż zmięknie.

Wlać cydr i zwiększyć ogień. Gotować 15 – 20 minut, aż niemal cały płyn odparuje. Dodać ocet i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Wrzucić jabłka i anyż. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Odkryć i mieszając gotować kolejne 10 minut, aż masa zgęstnieje. Doprawić solą i cukrem. Usunąć anyż i rozgnieść na gładkie puree. Wystudzić. Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku w lodówce.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Gicz jagnięca w korzennym sosie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Wieprzowina duszona w sosie z octu winnego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tażin z jagnięciny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.