Maryla Musidłowska

Pieczony okoń morski


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 12800

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 okoń morski

łodyżka selera naciowego

0,5 ostrej papryczki

0,5 cytryny

15 ml Martini Rosso

15 ml Martini Extra Dry

łyżka orzeszków piniowych albo posiekanych nerkowców

łyżka oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno

sól

kawałek folii aluminiowej do zapakowania ryby

 

Przygotowanie:

Sprawioną rybę umyj i wytrzyj do sucha. Skórę natnij w skośne paski. Wnętrze ryby natrzyj odrobiną soli. Odkrój kawałek selera, taki, który zmieści się we wnętrzu ryby. Resztę selera drobno posiekaj. Posiekaj papryczkę, zetrzyj skórkę z cytryny. Resztę cytryny pokrój w plasterki. Do środka ryby włóż kawałek selera, plasterki cytryny i trochę ostrej papryczki. Posiekany seler i papryczkę wymieszaj ze skórką cytrynową, solą i dwoma rodzajami wermutu. Wetrzyj miksturę w naciętą skórę ryby. Ułóż rybę w rynience z folii aluminiowej, skrop olejem rzepakowym lub lnianym, posyp prażonymi orzeszkami. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.