James  Martin

Pieczony łosoś w panierce z sera gruyere i ziół


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczony łosoś w panierce z sera gruyere i ziół
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki panierki

1 kromka chleba, pokruszona w robocie kuchennym

25 g tartego sera gruyère

15 g tartego cheddara

listki z 4 gałązek świeżego tymianku

4 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki kędzierzawej

50 g miękkiego masła



Składniki dania rybnego

4 filety łososia po 150 g

50 ml wywaru rybnego

50 ml białego wina

50 g musztardy Dijon

150 g pomidorków winogronowych

2 łyżki stołowe octu balsamicznego

1 łyżka stołowa oliwy

25 g masła

4 garście młodego szpinaku



Przygotowanie panierki

Wrzucić wszystkie składniki do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do naczynia wyłożonego folią spożywczą. Docisnąć dłonią, aby postała warstwa o grubości 0,5 cm. Wstawić do lodówki, żeby masa stwardniała.



Przygotowanie ryby

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Do żaroodpornego naczynia wlać wino i wywar rybny. Ułożyć w naczyniu filety. Doprawić solą i pieprzem. Posmarować musztardą. Pokroić panierkę na porcje i nakryć nimi kawałki ryby. Piec przez 10 minut albo do chwili, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć łososia z piekarnika i pozostawić na parę minut. Ułożyć pomidorki w naczyniu żaroodpornym, polać octem i oliwą, doprawić i piec razem z łososiem przez 8 minut. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło. Gdy zacznie się pienić, dodać szpinak i smażyć przez 2 minuty aż zmięknie. Wyłożyć na papierowe ręczniki kuchenne i odsączyć nadmiar płynu. Położyć szpinak na półmisku. Na wierzchu umieścić porcje ryby, obok wyłożyć upieczone pomidorki.





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.