Gosia  Molska

Pieczony łosoś na szpadkach z trawy cytrynowej z zielonym sosem.


Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczony łosoś na szpadkach z trawy cytrynowej z zielonym sosem.
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filet z łososia (ok. 1kg)

2 limonki

pół czerwonego chilli

kłącza trawy cytrynowej

łyżeczka sosu rybnego

3 zielone banany

pół natki pietruszki

1 ząbek czosnku

¼ szklanki oliwy z oliwek

łyżka miodu

 

Przygotowanie:

Rybę zamarynować w soku z 1 limonki połączonym z sosem rybnym i chilli. Odstawić na ok. 20 minut, pokroić w kostkę. Łososia nadziewać przemiennie z bananem na kłącza trawy cytrynowej, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut. Zrobić sos. Do blendera wrzucić listki natki, dodać sok z limonki, oliwę, czosnek, miód i szczyptę soli. Zmiksować na gładki sos. Szaszłyki podawać z sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.