Pieczony labraks z karmelowym sosem

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Pieczony labraks z karmelowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oleju o delikatnym smaku + nieco oleju do posmarowania ryby

1 kg ryby

np. labraksa

1 cytryna lub limonka

pokrojona w plastry

3 ząbki czosnku

pokrojone

kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm

obrany i pokrojony w zapałkę

3 czerwone chili

cienko pokrojone

2 łyżki jasnobrązowego cukru

100 ml soku z limonki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą. Wykonaj po 3 lub 4 głębokie nacięcia z obu stron ryby. Do wewnątrz włóż kilka plastrów cytryny lub limonki i posól w środku. Z zewnątrz skrop rybę olejem. Połóż ją na blasze i piecz 25 minut. Tymczasem przygotuj sos karmelowy i warzywa. W woku na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj czosnek, imbir i chili. Smaż, mieszając, 1-2 minuty. Dodaj cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj 5-6 minut, aż powstanie syrop. Przelej do dzbanuszka i odstaw. Oczyść wok.

powrót

Podobne przepisy

Halibut w oliwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyk z dorsza i łososia z domowym sosem teriyaki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.