Emeril Lagasse

Pieczony kurczak


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczony kurczak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 wyluzowany kurczak (ok. 2kg) przekrojony na pół

1 łyżka soli

2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki miękkiego masła

1 łyżeczka posiekanego czosnku

1 łyżeczka posiekanego tymianku

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Kurczaka doprawić solą i białym pieprzem. Oliwę z oliwek rozgrzać na żeliwnej patelni o średnicy 30 centymetrów. Kurczaka smażyć przez 3 minuty skórą do dołu, aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie patelnię wstawić do piekarnika i piec przez 17-18 minut. W międzyczasie za pomocą widelca tymianek i czosnek wymieszać z masłem. Gdy kurczak będzie gotowy, przystroić go przygotowanym w ten sposób masłem ziołowym. Podawać od razu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.