Roger Mooking

Pieczony kurczak z selerem korzeniowym


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak z selerem korzeniowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pieczony kurczak z selerem korzeniowym:

1 seler korzeniowy, obrany, pokrojony w kostkę

3 marchewki, pokrojone w kostkę

1 por (odkrojona zielona część, przekrojony, opłukany)

3 łyżki oleju roślinnego

1 cały kurczak (około 2 kg)

1 cytryna, przekrojona na pół

2 szalotki, pokrojone w kostkę

½ pęczka tymianku

½ pęczka szałwii

3-4 rozgniecione ząbki czosnku

sól

pieprz





Pieczony kurczak z selerem korzeniowym:

Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Ułóż seler, marchewkę, pora w dużej brytfannie. Skrop olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i rozłóż równomiernie. Wnętrze kurczaka dopraw solą i pieprzem. Nadziej kurczaka. Zacznij od ½ cytryny, dodaj szalotkę, tymianek, szałwię, czosnek. Zakończ ½ cytryny. Przyciągnij nogi kurczaka i zwiąż je. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Połóż na warzywach. Wstaw do piekarnika. Piecz, aż kurczak będzie gotowy, a soki wypłyną (ok. 1 ½ h lub kiedy termosonda wskaże 85 stopni C).



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Smażone kawałki królika z zielonym groszkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kiełbasa z jabłkiem i szałwią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Pieczeń po bawarsku z plackami ziemniaczanymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Polędwiczki wieprzowe a la Wellington
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pasztet z wątróbek
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.