Lucinda Scala  Quinn

Pieczony kurczak z polewą miodowo-musztardową


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak z polewą miodowo-musztardową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 kurzych udek bez pałek

½ szklanki oliwy (może być więcej) do marynowania

sok z jednej cytryny

sól i pieprz (do smaku)

świeże zioła (jakie są)

1 łyżka ziarnistej musztardy (Calder używa także musztardy klonowej oraz Dijon)

1 lub 2 łyżki miodu

1/3 szklanki oliwy (do polewy)

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zamarynować kurczaka w oliwie z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami na co najmniej godzinę albo na dobę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić brytfankę oliwą lub masłem, ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Piec 20-25 minut. Obrócić skórą do góry. Piec kolejne 10 minut. Wymieszać składniki polewy: musztardę, miód, oliwę, sól i pieprz. Nakładać na kurczaka pędzelkiem lub polać łyżką. Opiekać jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Zebrać smakowity sosik, który wytopił się z kurczaka.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.