Pieczony kurczak z pancettą i ziemniakami

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak z pancettą i ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g ziemniaków pokrojonych w plastry

10 szalotek

obranych i przekrojonych na pół

150 g pokrojonej pancetty (można zastąpić ją boczkiem)

1,5 kg kurczaka podzielonego na 8 części

3-4 łodygi tymianku

1 łodyga rozmarynu

1 łyżeczka płatków chili

2 łyżki oliwy

250 ml białego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W brytfannie umieść ziemniaki, szalotki, pancettę. Na wierzchu ułóż kurczaka, dodaj tymianek, rozmaryn i chili. Dopraw solą morską i mielonym czarnym pieprzem. Skrop oliwą i piecz 20 minut. Dolej wino i piecz jeszcze 20-25 minut lub do chwili, gdy kurczak stanie się rumiany i miękki. Udekoruj natką i podawaj z chrupiącym pieczywem i sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Bollito misto
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cevapcici z sałatką szopską
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak cytrynowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Kurczak pieczony z ziołowym masłem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.