Pieczony kurczak z pancettą i ziemniakami

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony kurczak z pancettą i ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g ziemniaków pokrojonych w plastry

10 szalotek

obranych i przekrojonych na pół

150 g pokrojonej pancetty (można zastąpić ją boczkiem)

1,5 kg kurczaka podzielonego na 8 części

3-4 łodygi tymianku

1 łodyga rozmarynu

1 łyżeczka płatków chili

2 łyżki oliwy

250 ml białego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W brytfannie umieść ziemniaki, szalotki, pancettę. Na wierzchu ułóż kurczaka, dodaj tymianek, rozmaryn i chili. Dopraw solą morską i mielonym czarnym pieprzem. Skrop oliwą i piecz 20 minut. Dolej wino i piecz jeszcze 20-25 minut lub do chwili, gdy kurczak stanie się rumiany i miękki. Udekoruj natką i podawaj z chrupiącym pieczywem i sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak Marengo
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bobotie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Paprykarz z kurczaka
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.