Delia  Smith

Pieczony kurczak z nadzieniem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczony kurczak z nadzieniem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mięso na kiełbasę

świeża szałwia

cebula

jabłka

siekana natka pietruszki

gałka muszkatołowa

kurza wątróbka

tarta bułka

dwu i półkilogramowy kurczak

plasterki wędzonego boczku

 

 

Przygotowanie:


Farsz robimy z mięsa na kiełbasę, świeżej szałwii, cebuli, jabłka, siekanej natki, odrobiny gałki muszkatołowej, kurzej wątróbki i tartej bułki. Nadziewamy dużego, dwu i półkilogramowego kurczaka, spinamy patyczkami do szaszłyków. Pierś zabezpieczamy warstewką masła, przyprawiamy i okładamy plasterkami wędzonego boczku. Kurczaka pieczemy licząc 20 minut na każde pół kilo i dodając 20 minut ekstra. Musimy go trzykrotnie podlać sosem – dzięki temu nie straci smaku. Pół godziny przed końcem pieczenia usuwamy chrupiący boczek, jeszcze raz podlewamy kurczaka sosem i zwiększamy temperaturę, by uzyskać chrupiącą skórkę.

powrót

Podobne przepisy

Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.