Delia  Smith

Pieczony kurczak z nadzieniem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczony kurczak z nadzieniem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mięso na kiełbasę

świeża szałwia

cebula

jabłka

siekana natka pietruszki

gałka muszkatołowa

kurza wątróbka

tarta bułka

dwu i półkilogramowy kurczak

plasterki wędzonego boczku

 

 

Przygotowanie:


Farsz robimy z mięsa na kiełbasę, świeżej szałwii, cebuli, jabłka, siekanej natki, odrobiny gałki muszkatołowej, kurzej wątróbki i tartej bułki. Nadziewamy dużego, dwu i półkilogramowego kurczaka, spinamy patyczkami do szaszłyków. Pierś zabezpieczamy warstewką masła, przyprawiamy i okładamy plasterkami wędzonego boczku. Kurczaka pieczemy licząc 20 minut na każde pół kilo i dodając 20 minut ekstra. Musimy go trzykrotnie podlać sosem – dzięki temu nie straci smaku. Pół godziny przed końcem pieczenia usuwamy chrupiący boczek, jeszcze raz podlewamy kurczaka sosem i zwiększamy temperaturę, by uzyskać chrupiącą skórkę.

powrót

Podobne przepisy

Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Terrine z wieprzowiny
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina duszona z fasolką flażolet
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Indyk faszerowany owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.