Delia  Smith

Pieczony kurczak z nadzieniem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczony kurczak z nadzieniem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mięso na kiełbasę

świeża szałwia

cebula

jabłka

siekana natka pietruszki

gałka muszkatołowa

kurza wątróbka

tarta bułka

dwu i półkilogramowy kurczak

plasterki wędzonego boczku

 

 

Przygotowanie:


Farsz robimy z mięsa na kiełbasę, świeżej szałwii, cebuli, jabłka, siekanej natki, odrobiny gałki muszkatołowej, kurzej wątróbki i tartej bułki. Nadziewamy dużego, dwu i półkilogramowego kurczaka, spinamy patyczkami do szaszłyków. Pierś zabezpieczamy warstewką masła, przyprawiamy i okładamy plasterkami wędzonego boczku. Kurczaka pieczemy licząc 20 minut na każde pół kilo i dodając 20 minut ekstra. Musimy go trzykrotnie podlać sosem – dzięki temu nie straci smaku. Pół godziny przed końcem pieczenia usuwamy chrupiący boczek, jeszcze raz podlewamy kurczaka sosem i zwiększamy temperaturę, by uzyskać chrupiącą skórkę.

powrót

Podobne przepisy

Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kotlety schabowe z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gicz jagnięca w korzennym sosie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.