Jacques Pépin

Pieczony kurczak z musztardową skórką


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczony kurczak z musztardową skórką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Musztardowa skórka

2 łyżki posiekanego czosnku

2 łyżki musztardy Dijon

2 łyżki wytrawnego białego wina

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka ostrego sosu tabasco

1 łyżeczka ziół prowansalskich

½ łyżeczki soli

1 kurczak (około 1500 gramów)

ziemniaki puree



Przygotowanie skórki

Wymieszać wszystkie składniki w miseczce.



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Kuchennymi nożycami lub ostrym nożem przeciąć wzdłuż mostka tak, żeby można było kurczaka rozpłaszczyć na desce. Ostrym nożem do mięsa przeciąć do połowy po obu stronach stawów łączących nóżki, udka oraz ścięgna pod skrzydełkami. (Dzięki temu ciepło przeniknie w głąb mięsa, a to z kolei przyśpieszy proces pieczenia.) Ułożyć kurczaka na desce skórą na dół. Posmarować połową masy musztardowej. Przenieść na dużą patelnię, posmarowaną stroną na dół. Rozsmarować resztę masy na części kurczaka ze skórą. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. Wstawić patelnię z kurczakiem do piekarnika i piec przez 30 minut. Wierzch powinien się mocno zrumienić. Odstawić kurczaka na patelni na kilka minut w temperaturze pokojowej. Pokroić na 8 części. Usunąć tłuszcz z sosu z pieczenia. Na cztery ogrzane talerze nałożyć po porcji ziemniaków puure i po 2 kawałki kurczaka. Polać sosem i natychmiast podawać.



© Jacques Pepin



powrót

Podobne przepisy

Biryani z baraniną
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pulpeciki jagnięce w greckim stylu
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.