Pieczony kurczak z jogurtem z szafranem i czosnkiem

Pieczony kurczak z jogurtem z szafranem i czosnkiem
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

Marynata:
Jogurt z czosnkiem i szafranem:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmiksuj składniki marynaty z 2 łyżeczkami soli i 2 łyżkami soku z cytryny na gładką pastę. Podziuraw kurczaki widelcem i oddziel skórę od piersi. Posmaruj kurczaki marynatą i włóż trochę pod skórę. Marynuj przez minimum 1 godzinę w lodówce.

Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Połóż kurczaka na blasze. Piecz przez 40-45 minut, podlewając go w międzyczasie sokami. Aby sprawdzić, czy jest gotowy, wbij końcówkę noża między podudzie a udko i sprawdź, czy wypływają soki. Wyciągnij z piekarnika, podlej ponownie sokami z blachy i zostaw pod przykryciem 5 minut.

W tym czasie zmieszaj majonez, jogurt, czosnek, ½ łyżeczki soku z cytryny, kolendrę, większość pomidorów, mleko z szafranem, sól i pieprz.

Podawaj kurczaka w całości lub przepołowionego. Skrop go pozostałymi sokami z pieczenia i polej jogurtem z czosnkiem. Posyp resztą pomidorów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA