Pieczony kurczak w sosie szałwiowo-cebulowym z pieczoną dynią

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczony kurczak w sosie szałwiowo-cebulowym z pieczoną dynią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Do marynaty:

4 ząbki czosnku

2 gałązki tymianku

3 łyżki białego wina

1 kurczak z chowu wolnowybiegowego (ok. 1½kg)

2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego lub oliwy

sól i pieprz



Do sosu:

2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego lub oliwy

2 średnie cebule

szczypta soli

1½ łyżeczki mąki

20 g masła

4 ząbki czosnku

4 łyżeczki posiekanych drobno liści szałwii

100 ml białego wina

290 ml bulionu z kurczaka



Do dyni:

¼ dyni

50 g masła

2 łyżki rzadkiego miodu



Do podania:

gotowane młode ziemniaki

garść rukoli

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki oliwy





Przygotować kurczaka:

Przeciąć między piersiami na pół. Wyłamać ze stawów nogi i oddzielić mięso od kości. Prowadząc nóż przy samych kościach wytrybować obie połówki kurczaka. (Kości można wykorzystać do przygotowania bulionu).



Przygotować marynatę:

W moździerzu rozgnieść czosnek z listkami tymianku i dużą szczyptą soli. Dodać wino i dokładnie wymieszać. Obie połówki kurczaka posmarować od środka marynatą złączyć razem. Odstawić na co najmniej godzinę. Im dłużej tym lepiej. Przygotować sos: cebulę pokroić w cienkie półplastry. Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli i dusić na średnim ogniu często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić - powinno to zająć 10 - 15 minut - potem dodać mąkę i wymieszać. W międzyczasie roztopić na patelni masło i dodać posiekany czosnek. Kiedy masło nabierze miodowego koloru, dodać szałwię i od razu połączyć z cebulą. Dusić jeszcze przez około minutę na średnim ogniu, potem wlać wino i bulion. Gotować na małym ogniu 15 - 20 minut. Jeśli za bardzo zgęstnieje, można dolać trochę wody. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Dynię obrać, ze środka wybrać łyżką pestki, pokroić na duże kawałki. Na patelni z żaroodporną rączką rozgrzać masło, dodać dynię i smażyć na średnim ogniu podrzucając od czasu do czasu, aby z obu stron złapała kolor. Polać kawałki dyni miodem i pomieszać. Patelnię wstawić do piekarnika i piec 15 - 20 minut. Dobrze jest odwrócić dynię, aby się równomiernie upiekła.



W tym czasie przygotować kurczaka:

Rozgrzać na patelni o grubym dnie olej, doprawić kurczaka od strony skóry i ułożyć oba kawałki skórą do dołu. Zmniejszyć ogień i doprawić drugą stronę mięsa. Smażyć 3 - 4 minuty, lub aż się zrumieni, i przewrócić. Patelnię wstawić do piekarnika i piec 15 - 20 minut, aż kurczak się wypiecze (po nakłuciu w najgrubszym miejscu wyciekający sok powinien być czysty, bez krwi).

Upieczonego kurczaka odstawić w ciepłe miejsce na 3 - 4 minuty, aby odpoczął. Sok, który w tym czasie puści mięso, można dodać do sosu. Kurczaka pokroić na duże kawałki i ułożyć na ciepłym półmisku. Podawać z pieczoną dynią, ziemniakami, rukolą polaną dressingiem z oliwy i soku z cytryny, oraz szałwiowo-cebulowym sosem.





Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.