Anna Olson

Pieczony kurczak w czosnkowo-klonowej marynacie


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pieczony kurczak w czosnkowo-klonowej marynacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 pojedynczych filetów z kurzej piersi (bez kości i skóry)

1½ szklanki syropu klonowego

1 główka czosnku

1/3 szklanki + 3 łyżki octu słodowego

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ułóż filety w płaskim naczyniu i polej je 1 szklanką syropu klonowego. Obierz czosnek, pokrusz ząbki płazem noża i rozłóż na mięsie wszystkie poza dwoma. Dolej ocet słodowy, obróć kilka razy filety w marynacie, okryj naczynie plastikową folią i wstaw na 1- 6 godzin do lodówki. Rozgrzej piekarnik d 190 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Otrząśnij nadmiar marynaty, ułóż filety na przygotowanej blasze i dopraw solą i pieprzem do smaku. Piecz bez przykrycia przez 25 min., a następnie odstaw na 10 minut. Przed podaniem podgrzej pozostałe ½ szklanki syropu klonowego, 3 łyżki octu słodowego i 2 ząbki czosnku. Gotuj 3 min, a następnie wyjmij czosnek i podgrzewaj na minimalnym ogniu, żeby marynata nie ostygła. Pokrój każdy filet z kurczaka na 3 części pod kątem i podawaj mięso polane gorącym syropem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.