Antony Worrall Thompson

Pieczony kurczak nadziewany kuskusem w marokańskim stylu


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Pieczony kurczak nadziewany kuskusem w marokańskim stylu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

kurczak o wadze około 1,5 kg

½ szklanka rodzynek

3 łyżki białego wytrawnego wina

½ łyżeczki pręcików szafranu

1 szklanka kuskusu (do zalewania wrzątkiem)

3 szklanki wody

6 łyżek masła

2 średnie cebule, posiekane

2 łyżeczki cynamonu

¾ szklanki podprażonych, posiekanych migdałów

sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

łyżka miodu



Pikantna pasta

1 łyżeczka tymianku

½ łyżeczki soli

½ łyzeczki rozmarynu

½ łyżeczki nasion kopru włoskiego

1 łyzeczka kurkumy

½ łyżeczki kminku

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka harissy (patrz: osobny przepis)

2 łyżki oliwy



Kurczak pieczony

Rozgrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie na pół godziny. Odsączyć, odstawić. W małym rondelku podgrzać wino na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, wsypać szafran, zostawić na 15 minut. Kuskus wsypać do brytfanki. Zagotować wodę z dodatkiem 4 łyżek masła i zalać nią kuskus, wymieszać. Przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Wzruszyć kuskus widelcem. Na patelni stopić pozostałe dwie łyżki masła na średnim ogniu. Zeszklić cebulę na maśle (ma zmięknąć, ale się nie przyrumienić). Dodać cynamon i przesmażyć przez dwie minuty. Dodać szafran, namoczony w winie i smażyć przez minutę. Włożyć cebulę z cynamonem i szafranem oraz rodzynki, migdały i miód do kuskusu i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. W moździerzu rozetrzeć składniki pikantnej pasty. Wsunąć palce pod skórę kurczaka na piersi i delikatnie oddzielić ją od mięsa. W powstałą kieszonkę nałożyć pastę równą warstwą. Resztą pasty posmarować kurczaka z wierzchu i od środka. Łyżką nałożyć kuskusowe nadzienie do środka. Ułożyć kurczaka w płaskiej brytfance. Piec około 45 minut (albo do momentu, kiedy po nakłuciu szpikulcem z udka wypływa przezroczysty płyn). Jest to stosunkowo prosty przepis na wyśmienite mięsne danie.



© Antony Worrall Thompson

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak Marengo
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak tikka masala
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburger z wołowiny
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.