
Pieczony kozi ser z sałatką ze zrumienionej cebuli w occie z sherry
Delia Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Składniki
3 cebule
kozie serki
sałata kędzierzawa
rukola
sól i pieprz
Dressing
3 dag cukru z melasą
100 ml octu z sherry
2 łyżki oliwy z oliwek
Mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru.
Przygotowanie
Pół kilo, czyli 3 spore cebule kroimy na ósemki, zostawiając część korzonka, by poszczególne warstwy trzymały się razem. Cebulę wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy, poczym wykładamy na grubą blachę do pieczenia. Doprawiamy solą
i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po kwadransie należy cebulę obrócić. Kozie serki – musimy liczyć jeden mały na osobę, większe dzielimy na dwie, pięciodekagramowe porcje – układamy na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
i wstawiamy pod rozgrzany grill. Powierzchnia sera powinna znaleźć się 7 – 8 cm od elementu grzewczego. Pieczemy 5 – 7 minut, aż ser zmięknie i się zrumieni.
Na półmisku układamy warstwę liści sałaty kędzierzawej oraz rukoli. Na nich układamy pieczoną cebulę, a pośrodku kładziemy kozi serek. Całość polewamy sosem vinaigrette z octem z sherry oraz balsamicznym.
© Delia Smith
3 cebule
kozie serki
sałata kędzierzawa
rukola
sól i pieprz
Dressing
3 dag cukru z melasą
100 ml octu z sherry
2 łyżki oliwy z oliwek
Mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru.
Przygotowanie
Pół kilo, czyli 3 spore cebule kroimy na ósemki, zostawiając część korzonka, by poszczególne warstwy trzymały się razem. Cebulę wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy, poczym wykładamy na grubą blachę do pieczenia. Doprawiamy solą
i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po kwadransie należy cebulę obrócić. Kozie serki – musimy liczyć jeden mały na osobę, większe dzielimy na dwie, pięciodekagramowe porcje – układamy na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
i wstawiamy pod rozgrzany grill. Powierzchnia sera powinna znaleźć się 7 – 8 cm od elementu grzewczego. Pieczemy 5 – 7 minut, aż ser zmięknie i się zrumieni.
Na półmisku układamy warstwę liści sałaty kędzierzawej oraz rukoli. Na nich układamy pieczoną cebulę, a pośrodku kładziemy kozi serek. Całość polewamy sosem vinaigrette z octem z sherry oraz balsamicznym.
© Delia Smith
Podobne przepisy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska


Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
skomentuj przepis