Emeril Lagasse

Pieczony kalafior


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pieczony kalafior
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży kalafior (ok. 1kg) podzielony na małe kawałki

1/3 szklanki oliwy z oliwek

2 ½ łyżki soku z cytryny

1 ½ łyżeczki świeżo posiekanego rozmarynu

1 ¼ łyżeczka soli

½ łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu

1 ½ łyżeczki posiekanego czosnku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Wszystkie składniki oprócz czosnku przełożyć do dużej miski. Dobrze wymieszać i przenieść do płaskiego naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 - 35 minut mieszając kalafiora od czasu do czasu. Pięć minut przed planowanym wyjęciem do kalafiora dodać czosnek.

powrót

Podobne przepisy

Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Placki ziemniaczane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Tortilla hiszpańska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.