Emeril Lagasse

Pieczony kalafior


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pieczony kalafior
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży kalafior (ok. 1kg) podzielony na małe kawałki

1/3 szklanki oliwy z oliwek

2 ½ łyżki soku z cytryny

1 ½ łyżeczki świeżo posiekanego rozmarynu

1 ¼ łyżeczka soli

½ łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu

1 ½ łyżeczki posiekanego czosnku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Wszystkie składniki oprócz czosnku przełożyć do dużej miski. Dobrze wymieszać i przenieść do płaskiego naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 - 35 minut mieszając kalafiora od czasu do czasu. Pięć minut przed planowanym wyjęciem do kalafiora dodać czosnek.

powrót

Podobne przepisy

Jajka w koszulkach ze szparagami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Groszek masala
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
(odc.05)frittatta alla trippa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone pomidory
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.