Marta Dymek

Pieczony kalafior


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 2734

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0

Składniki:

1 kalafior

1 łyżeczka mielonego kuminu

½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry

¼ łyżeczki cynamonu

sól i czarny pieprz

2 - 3 łyżki oleju roślinnego, na przykład z pestek winogron lub rzepakowego

4 łyżki rodzynek

¼ szklanki tahiny

2 - 3 łyżki soku z cytryny

2 - 3 łyżki wody

1 ząbek czosnku

sól

oraz do podania: kostki dojrzałego mango, świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Kalafiora podzielić na równe różyczki, w razie potrzeby większe przekroić, a łodygę pokroić w kostkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać tam pokrojonego kalafiora.
Dodać olej, przyprawy i wszystko przy pomocy dłoni dokładnie natrzeć olejem.
Następnie dodać rodzynki, jeszcze raz wymieszać i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 30 minut, w międzyczasie dwa raz mieszając kalafiora.
W czasie gdy kalafior się piecze przygotować sos. Czosnek zetrzeć na tarce, dodać do tahiny razem z solą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać trzepaczką, a następnie stopniowo wlewać po kilka kropel wody i dalej mieszać.
Upieczonego kalafiora przełożyć na półmisek, oblać obficie sosem z tahiny, obsypać pokrojonym mango oraz liśćmi kolendry. Na koniec oprószyć solą oraz pieprzem i podawać bez dodatków lub z ugotowaną kaszą bulgur.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.