Pieczony dorsz w zupie z owoców morza i szafranu

Przepis z programu Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczony dorsz w zupie z owoców morza i szafranu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z dorsza

12 surowych małży

250 g krewetek

2 marchewki

drobno pokrojone

2 łodygi selera naciowego

drobno pokrojone

2 szalotki

drobno pokrojone

2 ząbki czosnku

posiekane

20 pomidorków czereśniowych

300 ml bulionu rybnego dobrej jakości

200 ml białego wina

szczypta szafranu

 

 

Przygotowanie:


Posmaruj dorsza oliwą, posyp solą i pieprzem. Połóż na ruszt i piecz przez 12 do 15 minut, nie przewracając go. W tym czasie podsmaż na patelni marchewkę, cebulę, selera i ziarna kopru włoskiego. Dodaj czosnek i pomidory. Wymieszaj wszystko. Wlej bulion rybny z szafranem, białym winem i zagotuj. Jeśli nie masz świeżego bulionu, użyj dobrej jakości kostki. Dodaj krewetki i małże i gotuj aż skorupki otworzą się. Wlej porcję zupy na talerz, połóż w środku filet i polej go sosem rouille.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.