Gary  Rhodes

Pieczony boczek


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

Pieczony boczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki pieczeni:

1,5 kg boczku

sól i pieprz do smaku

gruboziarnista sól morska

2 obrane cebule

olej roślinny albo z orzechów arachidowych do posmarowana mięsa



Składniki sosu:

sos spod pieczeni

300 ml wywaru z kurczaka



Przygotowanie mięsa:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Natnij skórę na boczku co centymetr do dwóch w długie, proste linie. Spód dopraw solą i pieprzem. Cebule przetnij na pół i umieść na blasze. Ułóż na nich mięso. Posmaruj z wierzchu tłuszczem. Posyp solą kuchenną, a później gruboziarnistą solą morską. Wstaw boczek na trzy godziny do piekarnika. Od czasu do czasu warto dolać łyżkę wody, żeby cebule nie przywarły do blachy. Po upieczeniu mięso powinno przed podaniem poleżeć kilka minut. Z blachy zlej większość tłuszczu, który wytopił się z boczku. Postaw na ogniu i dolej wywar z kurczaka. Niech całość wrze przez kilka minut na małym ogniu. Następnie z dna blachy oderwij łyżką przypieczenia. Przecedź przez sitko do sosjerki i podawaj.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.