James  Martin

Pieczone ziemniaki


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pieczone ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 ziemniaków King Edward

Maris Piper albo Desirée

sól morska

50g smalcu

tłuszczu spod pieczenia albo oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz ziemniaki, przekrój na pół albo na trzy części, jeśli są duże. Wrzuć do garnka, zalej zimną wodą. Dosyp dużą szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Odcedź na durszlaku. Tłuszcz wrzuć na blachę. Rozgrzej na kuchni. Smaż ziemniaki, aż będą brązowe, od czasu do czasu obracając. Posyp obficie solą morką. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Przewróć na blasze, żeby nie przywarły i piecz przez 30 minut.
Natychmiast podaj z giczą jagnięcą.

powrót

Podobne przepisy

Oscypek z ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tapasy prowansalskie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prażona kukurydza po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajecznica z salami i botwinką podana z salsą z papryczkami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Quesadilla z pastą z fasoli i  sosem z mango
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.