Delia  Smith

Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią


Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg młodych ziemniaków

cebula

czosnek

pomidory

bazylia

oliwa z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kilogram młodych ziemniaków kroimy w cienkie plasterki, z których układamy w naczyniu warstwę. Posypujemy je solą i pieprzem, posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Następnie układamy warstwę obranych i posiekanych pomidorów i znów doprawiamy. Kładziemy jeden lub dwa listki bazylii i układamy kolejne warstwy ziemniaków i pomidorów. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez godzinę, albo do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy prosto z pieca.

powrót

Podobne przepisy

Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.