Delia  Smith

Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią


Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg młodych ziemniaków

cebula

czosnek

pomidory

bazylia

oliwa z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kilogram młodych ziemniaków kroimy w cienkie plasterki, z których układamy w naczyniu warstwę. Posypujemy je solą i pieprzem, posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Następnie układamy warstwę obranych i posiekanych pomidorów i znów doprawiamy. Kładziemy jeden lub dwa listki bazylii i układamy kolejne warstwy ziemniaków i pomidorów. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez godzinę, albo do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy prosto z pieca.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.