Lucinda Scala  Quinn

Pieczone żeberka z sosem barbecue


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczone żeberka z sosem barbecue
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kawałki (ok. 3,5 kg) żeberek wieprzowych

umytych i osuszonych

¼ szklanki brązowego cukru

¼ szklanki mielonej papryki

1 czubata łyżka gruboziarnistej soli

1 łyżka kakao w proszku

2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka mielonego kminu

2 szklanki sosu barbecue

 

 

Przygotowanie:


Wyłożyć dwie blachy do pieczenia folią aluminiową, umieścić na nich kratki i położyć na kratkach żeberka, mięsem do góry. Przesiać do miseczki cukier, paprykę, sól, kakao, pieprz kajeński, kmin, i wymieszać. Dokładnie natrzeć mięso z obu stron mieszanką przypraw. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki co najmniej na 10 minut, a najlepiej na 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 175° C. Wstawić blachy z żeberkami na górny i dolny poziom. Piec, aż mięso zacznie odchodzić od kości, 1½ - 2 godzin, w połowie pieczenia przekładając blachy. Wyjąć żeberka z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 220° C. Dokładnie posmarować mięso z dwóch stron sosem barbecue. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ponownie wstawić do niego żeberka i piec ok. 15 minut, aż sos lekko się skarmelizuje. Podawać żeberka pokrojone na kawałki, z dodatkowym sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.