Ruth  Rogers

Pieczone warzywa


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczone warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg niedużych pomidorów na gałązkach

6 ząbków czosnku

w tym 2 drobno posiekane

a 1 pokrojony na plasterki

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

oliwa extra vergine

4 słodkie papryki

przekrojone na ósemki

pozbawione pestek i szypułek

10 małych cukinii

gruby pęczek zielonych szparagów

 

 

Przygotowanie:


Rozłóż pomidory na blasze i powtykaj między nie 3 ząbki czosnku i gałązki tymianku, oprósz solą i pieprzem i obficie polej czosnek i tymianek oliwą, żeby się nie spaliły. Paprykowe „łódeczki” natrzyj posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, pokrop oliwą i posyp oregano. Cukinię natrzyj pastą z utartego ząbka czosnku i szczypty soli, oprósz pieprzem i skrop oliwą. Szparagi przekrój na połówki, włóż do miski, dodaj 2 garści drylowanych oliwek i pokrojony ząbek czosnku, posyp solą i pieprzem, skrop oliwą i starannie wymieszaj. Rozłóż na blachach pomidory, ćwiartki papryki, połówki cukinii i szparagi z oliwkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C: cukinię, pomidory i paprykę na 20 min, a szparagi na 10 min.

powrót

Podobne przepisy

Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pitoplacki jaglane
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki, Dobre dla dzieci
Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.