Pieczone warzywa w kminowej otoczce

Przepis z programu Dieta Kudłaczy - jak kochając jedzenie zrzucić wagę (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki, Dania dietetyczne

Pieczone warzywa w kminowej otoczce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ta pyszna, pikantna odmiana pieczonych warzyw zawiera bardzo niewiele tłuszczu i bogactwo cudownych smaków. Świetnie pasuje do kurczaka w masali oraz do wszelkich mięs z grilla.



Składniki:

600 g ziemniaków

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kminu

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżeczka garam masali

½ łyżeczki kurkumy

1 średnia czerwona cebula, pokrojona wzdłuż

1 żółta papryka, pokrojona w kwadraty

1 czerwona papryka, pokrojona w kwadraty

1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kwadraty

2 średnie cukinie, pokrojone na plastry

świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. W średniej wielkości rondlu zagotować wodę, wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut. Wstawić dużą patelnię z nieprzywierającym dnem na średni ogień, wsypać ziarna gorczycy i kminu. Podprażać przez 30 sekund, dodać olej, garam masalę i kurkumę. Chwilę podsmażyć, dodać cebulę. Smażyć cebulę przez 1-2 minuty, często mieszając.

Odcedzić ziemniaki na durszlaku.Włożyć ziemniaki na patelnię z cebulą i przyprawami, posypać czarnym pieprzem i wymieszać, potrząsając patelnią, tak, by ziemniaki pokryły się warstwą przypraw. Wyłożyć na blachę, piec przez 30 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, dodać papryki i cukinię. Wymieszać, lekko potrząsając blachą, wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut.



powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.