Pieczone steki z tuńczyka z zielonym sosem curry

Przepis z programu Manic Organic (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczone steki z tuńczyka z zielonym sosem curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Zielona pasta curry:

4 liście bergamotki

2 posiekane źdźbła trawy cytrynowej

1 łyżeczka uprażonego i zmielonego kuminu

2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

4 zielone chilli posiekane bez pestek

½ szklanki posiekanej natki kolendry

½ szklanki startej szalotki

1 łyżka posiekanego czosnku

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżki oleju arachidowego

4 liście curry



Zielony sos curry:

1 posiekana szalotka

1 posiekany ząbek czosnku

3 łyżki zielonej pasty curry

400 ml mleka kokosowego

¾ szklanki bulionu z kurczaka

sok z 1 limonki

1 łyżeczka tajskiego sosu rybnego

kilka pomidorów koktajlowych

4 łyżki oliwy

½ szklanki posiekanej bazylii tajskiej



Poza tym:

6 ekologicznych cebul florenckich

1 łyżka oliwy

4 łyżka masła

1 liść laurowy

4 młode główki pak-choy

1 łyżka soku z cytryny

2 steki z tuńczyka (po 12 - 18 dag)

sól i pieprz



Przygotowanie zielona pasta curry:

Wszystkie składniki starannie zmiksować. Użyć natychmiast, lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.



Zielony sos curry:

Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy. Dodać szalotki i czosnek i zeszklić. Dodać pastę curry i dusić 3 - 5 minut. Wlać mleko kokosowe, bulion, sok z limonki i sos rybny. Zagotować i zmniejszyć ogień.

Na patelni rozgrzać pozostałe dwie łyżki oliwy. Wrzucić pomidory i smażyć potrząsając od czasu do czasu, aż zmiękną i zacznie pękać im skóra. Dodać je do curry i gotować 15 minut, potem odstawić w ciepłe miejsce. Tuż przed podaniem dodać bazylię tajską i gotować przez 2 minuty, by curry przeszło aromatem bazylii.



Rozgrzać piekarnik do temperatury 205°C. Cebule przekroić wzdłuż na ćwiartki nie przecinając głąba. Rozgrzać oliwę i łyżkę masła w żeliwnej patelni z żaroodporną rączką. Wrzucić cebule i smażyć 3 - 5 minut. Dodać liść laurowy, sól, pieprz i przykryć żaroodporną pokrywką. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Co pewien czas sprawdzać, cebula ma zmięknąć i zezłocić się. Rozgrzać patelnię grillową, lub grill. Odciąć i posiekać ogonki pak-choy, pokroić w paseczki liście. Doprowadzić do wrzenia sos curry i posiekać bazylię tajską. Gdy cebula będzie się dopiekać, wyjąć z lodówki steki z tuńczyka, posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem. Piec 1 - 2 minuty z każdej strony. W rondlu na silnym ogniu roztopić pozostałe masło. Na rozgrzane masło wlać sok z cytryny i wrzucić ogonki liści pak-choy. Smażyć podrzucając przez 2 minuty, potem dodać liście i dusić, aż liście zwiędną. Dodać bazylię do sosu curry i gotować przez 2 minuty. Wyjąć z piekarnika cebulę, podzielić na dwie porcje, podobnie pak-choy. Na warzywach położyć steki z tuńczyka, polać zielonym sosem curry. Można podawać z ryżem.



© Antony John







powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.