Pieczone poussin z duszonym rabarbarem i makaron z serem

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczone poussin z duszonym rabarbarem i makaron z serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dania z kurczaka:

2 poussin (młode kurczaki)

1 obrana i grubo pokrojona marchewka

1 obrany i grubo pokrojony pasternak

4 obrane i grubo pokrojone szalotki

2 grubo pokrojone łodygi selera naciowego

6 gałązek tymianku

30 g oliwy

sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)



Składniki duszonego rabarbaru:

1 laska cynamonu

1 anyż gwiazdkowy

1 liść laurowy

½ rozgiętej laski wanilii

115 g cukru

90 g wody

4 łodygi rabarbaru, pokrojone w 7,5 cm kawałki



Składniki makaronu z serem Camembert:

170 ugotowanego makaronu, kolanka

30 g masła

15 g drobno posiekanej żółtej cebuli

1 liść laurowy

1 rozgnieciony ząbek czosnku

30 g pszennej mąki

225 g mleka

115 g camembertu, pokrojonego w kostkę

sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)



Przygotowanie kurczaka:

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Umyj kurczaki pod zimną bieżącą wodą, również wewnątrz. Osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Na blasze ułóż warzywa i tymianek. Natrzyj kurczaki oliwą, również wewnątrz. Połóż na warzywach i wstaw do piekarnika. Piecz przez 18-23 minut albo do chwili gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 73°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na 10 minut w ciepły miejscu. Rozetnij na pół i podawaj.



Przygotowanie rabarbaru:

Doprowadź do wrzenia wodę, cukier i przyprawy. Wrzuć rabarbar i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękki. Odstaw na bok, pozostawiając w syropie.



Przygotowanie makaronu z serem Camembert:

Roztop masło w rondlu. Dodaj cebulę, czosnek i liść laurowy. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Wlewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Gdy całe mleko zostanie wchłonięte, dodaj camembert i dopraw. Wymieszaj na gładką masę. Dorzuć ugotowany makaron, doprowadź do wrzenia delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia i zostaw na kilka minut przed podaniem.



Podanie:

Na dużym półmisku ułóż warzywa, z którymi piekły się kurczaki. Ułóż na nich mięso, polej sosem spod pieczenia. Podgrzej rabarbar, wyjmij z syropu. Włóż do miski. W drugiej misce podaj makaron.



© 2012 Corey Roberts

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.