Pieczone pomarańcze z crème brûlée

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pieczone pomarańcze z crème brûlée
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 dużych pomarańczy

100 ml cointreau lub grand marnier

480 ml mleka

480 ml śmietanki kremówki 36%

10 żółtek

200 g drobnego cukru

50 g brązowego cukru demerara

 

 

Przygotowanie:


Sparzyć pomarańcze wrzątkiem, a następnie przeciąć na pół i ostrożnie wycisnąć sok, tak aby nie uszkodzić skórki. Usunąć i wyrzucić cały miąższ, a puste łupiny namoczyć przez noc w alkoholu. Wyjąć łyżką cedzakową i odwrócić, aby je osączyć. Alkohol zachować. Ułożyć łupiny w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 90°C. W rondelku, na małym ogniu, zredukować sok pomarańczowy do konsystencji syropu (30–40 minut). W drugim rondlu doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietanką i dodać do syropu. Ubić jajka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Zdjąć syrop z mlekiem i śmietanką z ognia i wlać do piany. Dodać zachowany alkohol i dokładnie wymieszać. Nałożyć masę do łupin pomarańczy i piec 25–35 minut. Masa powinna być nadal lekko płynna. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać brązowym cukrem i skarmelizować pod grillem albo przy użyciu specjalnego palnika.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.