Lucinda Scala  Quinn

Pieczone pierożki empanadas z wołowiną


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

Pieczone pierożki empanadas z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy

1 mała cebula

posiekana

1 mała zielona papryka

posiekana

½ kg mielonej wołowiny

1 łyżeczka mielonego kminu

¾ szklanki zielonych oliwek nadziewanych papryką

posiekanych

¾ szklanki rodzynek

1 łyżka miodu

1 łyżka soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

kilka kropli ostrego sosu

2 duże jaja

oddzielić białka od żółtek

1 porcja ciasta serowego

 

 

Przygotowanie:


Nadzienie: rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę, rozprowadzić. Wsypać cebulę i paprykę, smażyć, aż cebula się zeszkli, 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, dodać wołowinę. Przyrumienić, ciągle mieszając, 5-7 minut. Dodać kmin. Podgrzewać jeszcze minutę. Dodać oliwki, rodzynki, miód, sól, pieprz i ostry sos. Smażyć, aż mięso się zrumieni, a płyn wyparuje, ok. 4 minut. Ostudzić w lodówce. Dodać białka jaj i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Blaszkę nasmarować masłem lub wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Miską o średnicy ok 12 cm wycinać krążki. Zebrać resztki ciasta, zagnieść, ponownie rozwałkować i wycinać. Na krążku ciasta ułożyć ¼ szklanki nadzienia. Zwilżyć brzegi krążka, złożyć ciasto na połowę skleić brzegi, zawinąć dekoracyjnie palcami lub docisnąć widelcem. Formować kolejne pierożki. Można je zamrozić. Ułożyć pierożki na przygotowanej blaszce, odstawić, żeby odpoczęły. Nakłuć widelcem w 2 miejscach. Przed pieczeniem rozkłócić żółtka z łyżką wody. Posmarować żółtkiem każdy pierożek. Piec 20-25 minut, na złoty kolor. Odstawić na 5 minut. Podawać. Można je przechowywać w lodówce, zamrażać i odgrzewać w kuchence mikrofalowej.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.