Janella  Purcell

Pieczone pieczarki z czosnkiem, grzankami i serem manchego


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pieczone pieczarki z czosnkiem, grzankami i serem manchego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 polnych pieczarek

100 g miękkiego masłą

¼ filiżanki natki pietruszki

rozgnieciony ząbek czosnku

sok z jednej cytryny

sól

pieprz

6 plastrów szynki

2 kromki żytniego chleba

2 łyżki oliwy

100 g sera manchego

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Grzyby oczyścić z piasku. Masło ubić na krem. Dodać natkę pietruszki, czosnek, sól i pieprz. Odstawić. Chleb podzielić na małe kawałki. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 4-5 minut. Odstawić.
Grzyby włożyć do dużego naczynia do zapiekania. Na każdym ułożyć porządną porcję masła z dodatkami. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu położyć plastry szynki. Całość posypać przygotowanymi grzankami. Ser pokruszyć albo zetrzeć na tarce. Posypać grzyby. Piec przez 10 minut, aż grzyby będą miękkie, a grzanki zrumienione.

powrót

Podobne przepisy

Rzodkiew z serkiem ricotta
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
(odc.05) fagioli all uceletto
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.05)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowana kukurydza
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Jajka w kokilkach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.