Agnieszka Kręglicka

Pieczone pieczarki faszerowane kaszą


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Pieczone pieczarki faszerowane kaszą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6-10 dużych pieczarek

3/4 szklanki nie palonej kaszy gryczanej

1/2 szklanki brązowej soczewicy

3-4 łyżki oliwy

1 cebula pokrojona w kostkę

1 posiekany ząbek czosnku

1 obrany i posiekany nieduży korzeń pietruszki

2 łyżki drobnych rodzynek

pieprz

2 szklanki wywaru z warzyw

5 łyżek jogurtu greckiego

1 żółtko

 

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, wydrążyć lekko środek. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, posiekane ogonki z pieczarek, dodać czosnek, pietruszkę i pieprz, chwilę smażyć. Dodać kaszę i soczewicę, smażyć, aż się natłuszczą, mieszając. Wlać gorący bulion, zamieszać żeby nic nie przywarło, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 30 minut. Spróbować czy kasza i soczewica są miękkie, ewentualnie dolać wrzątku i dogotować. Zdjąć z ognia, zamknąć garnek ciasną przykrywką i odstawić na 10 minut. Jogurt wymieszać z żółtkiem. Pieczarki napełnić kaszą, przykryć czapeczką jogurtową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piec, aż wierzch się zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kanapka dla chłopa
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.