Pieczone pączki z lukrem buraczanym i kokosowym

Pieczone pączki z lukrem kokosowym
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej

  • 100 ml letniego mleka roślinnego
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka purée z batatów
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • Do faszerowania: marmolada wieloowocowa lub z róży
  • Do ozdoby: cukier puder, woda, skórka pomarańczowa
  • Lukier buraczany:
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • sok z buraka
  • Lukier kokosowy:
  • ¼ szklanki cukru
  • tłusta śmietanka z mleka kokosowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza purée z batatów i olejem kokosowym odmierzyć, włożyć do miski i zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez 1 - 2 minuty. Następnie dodawać po jednej łyżce purée z batatów i zagniatać kolejne 3 - 5 minut do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni. Wtedy dodawać po jednej łyżce oleju i zagniatać ciasto kolejne 3 - 5 minut, a gdy będzie odchodzić od dłoni przełożyć do delikatnie oprószonej mąką miski i odłożyć na 1 godzinę do wyrastania. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 - 1 cm i wykrawać z niego kółka. W kółko wycinać dziurkę, a tak przygotowanego pączka odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć czystą ściereczką. Kiedy wszystkie pączki będą gotowe zostawić do wyrastania na 1/2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wsunąć wyrośnięte pączki i piec przez 15 - 18 minut. Następnie wystudzić, przygotować lukry i ozdobić pączki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA