Emeril Lagasse

Pieczone ostrygi


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczone ostrygi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

100g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

2 łyżki posiekanego czosnku

1 łyżka posiekanych szalotek

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

300g ostryg wyjętych z muszli

3/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

100g mięsa z krabów

sok wyciśnięty z połówki cytryny

ćwiartki cytryny do dekoracji

100g bułki tartej

2 łyżki startego parmezanu plus 2 łyżki parmezanu do przybrania

1 łyżka oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


W małej misce połączyć masło z czosnkiem, szalotkami i natką pietruszki. Wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na opcję „ruszt” i rozgrzać do temperatury 250 stopni. Umieścić blachę na górnej półce piekarnika. Ostrygi posypać solą i pieprzem. Później umieścić je w 6 niewielkich naczyniach do zapiekania, tak aby utworzyły jedną warstwę. Ostrygi posypać mięsem z krabów. Masło rozmieścić równomiernie na wszystkich ostrygach. Polać ostrygi sokiem z połowy cytryny

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.