Pieczone na węglach szaszłyczki wieprzowo-rybne, zawijane w papier ryżowy

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Pieczone na węglach szaszłyczki wieprzowo-rybne, zawijane w papier ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g mielonej wieprzowiny

300 g pasty rybnej (mielonego mięsa ryby)

12 posiekanych dymek

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczka soli

1 łyżka cukru

1 łyżka sosu rybnego

½ szklanki oleju roślinnego

12 drewnianych pałeczek

namoczonych w wodzie przez 20 minut

12 arkuszy papieru ryżowego

listki z jednego pęczka pachnotki

listki z jednego pęczka mięty wietnamskiej

listki z jednego pęczka mięty

½ pęczka szczypiorku czosnkowego

pokrojonego na kawałki o długości 5 cm

3 karambole

cienko pokrojone

1 długi ogórek

przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony na cienkie półplasterki

 

 

Przygotowanie:


Sos hoisin do maczania:
W rondelku wymieszać sos hoisin i ocet, wstawić na średni ogień, wlać mleko, wymieszać. Podgrzewać, mieszając, zdjąć z ognia chwilę przed tym, kiedy mieszanina osiągnie punkt wrzenia, odstawić do ostygnięcia, posypać fistaszkami i chili. W moździerzu rozetrzeć mieloną wieprzowinę i mięso ryby na gładką masę. W dużej misce wymieszać sos rybny, cukier i sól oraz pieprz. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać mieszankę wieprzowiny i ryby, wyrobić na gładką masę. Nabierać garść masy, formować kulki i rzucać nimi o brzeg miski, żeby masa nabrała elastyczności.
Na 2/3 długości uformować podłużne kotleciki wokół pałeczek. Piec na średnio rozgrzanym grillu przez 8 minut, obracając pałeczki co 2 minuty. Arkusiki papieru ryżowego zwilżyć plasterkami ogórka, ułożyć mieszankę ziół, półplasterki ogórka, plasterki karamboli, pokrojony szczypiorek czosnkowy, zwinąć ciasno. Podawać z sosem do maczania.

powrót

Podobne przepisy

Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Smażony filet z gładzicy z kremem z kaszanki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Lampries
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Zupa rybna z batatami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.