Pieczone na węglach szaszłyczki wieprzowo-rybne, zawijane w papier ryżowy

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Pieczone na węglach szaszłyczki wieprzowo-rybne, zawijane w papier ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g mielonej wieprzowiny

300 g pasty rybnej (mielonego mięsa ryby)

12 posiekanych dymek

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczka soli

1 łyżka cukru

1 łyżka sosu rybnego

½ szklanki oleju roślinnego

12 drewnianych pałeczek

namoczonych w wodzie przez 20 minut

12 arkuszy papieru ryżowego

listki z jednego pęczka pachnotki

listki z jednego pęczka mięty wietnamskiej

listki z jednego pęczka mięty

½ pęczka szczypiorku czosnkowego

pokrojonego na kawałki o długości 5 cm

3 karambole

cienko pokrojone

1 długi ogórek

przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony na cienkie półplasterki

 

 

Przygotowanie:


Sos hoisin do maczania:
W rondelku wymieszać sos hoisin i ocet, wstawić na średni ogień, wlać mleko, wymieszać. Podgrzewać, mieszając, zdjąć z ognia chwilę przed tym, kiedy mieszanina osiągnie punkt wrzenia, odstawić do ostygnięcia, posypać fistaszkami i chili. W moździerzu rozetrzeć mieloną wieprzowinę i mięso ryby na gładką masę. W dużej misce wymieszać sos rybny, cukier i sól oraz pieprz. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać mieszankę wieprzowiny i ryby, wyrobić na gładką masę. Nabierać garść masy, formować kulki i rzucać nimi o brzeg miski, żeby masa nabrała elastyczności.
Na 2/3 długości uformować podłużne kotleciki wokół pałeczek. Piec na średnio rozgrzanym grillu przez 8 minut, obracając pałeczki co 2 minuty. Arkusiki papieru ryżowego zwilżyć plasterkami ogórka, ułożyć mieszankę ziół, półplasterki ogórka, plasterki karamboli, pokrojony szczypiorek czosnkowy, zwinąć ciasno. Podawać z sosem do maczania.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane paczuszki łososiowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa łososiowo-koperkowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Okoń morski pieczony w soli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.