Pieczone na grillu marynowane przepiórki, kurczak, kaczka oraz indyk z kwaszoną cytryną i harissą

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczone na grillu marynowane przepiórki, kurczak, kaczka oraz indyk z kwaszoną cytryną i harissą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 przepiórki

1 mały kurczak

1 mała kaczka

ugotowana

1 pierś indyka

szermula (patrz oddzielny przepis)

1 kiszona cytryna

1 duży ząbek czosnku

oliwa z pierwszego tłoczenia

2 świeże cytryny

sól morska i świeżo zmielony biały pieprz

twoja ulubiona harissa

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej grill. Przyrządź salsę cytrynową: obierz ostrym nożem skórkę z kwaszonej cytryny usuwając całe albedo. Pokrój skórkę w drobną kostkę i wrzuć do miseczki. Dorzuć drobno posiekany czosnek. Wlej sok ze świeżej cytryny i oliwę, dopraw szczyptą soli i mielonym pieprzem. Wymieszaj i odstaw.
Przepiórkom usuń końce skrzydełek i szyje. Rozetnij wzdłuż kręgosłupa i rozłóż delikatnie na płasko. Podziel kurczaka odcinając piersi, skrzydełka i udka. Wszystkie części podziel na pół. W ten sam sposób spraw kaczkę. Podziel pierś indyczą na trzy równe plastry. Wszystkie porcje drobiu posmaruj obficie szermulą. Połóż na grillu skórą do dołu i piecz, aż mięso się przyrumieni i będzie miękkie. Odłóż w ciepłe miejsce. Upieczony drób wyłóż na talerz, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, podawaj z salsą cytrynową i harissą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.