Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kurczę:

kurczę 1,2 kg

gałązka rozmarynu

gałązka tymianku

kilka gałązek estragonu

sól i pieprz

60 g masła

Warzywa:

6 ziemniaczków, obranych i pokrojonych

4 marchewki przecięte na pół i przepołowione wzdłuż

3 pory pokrojone na dość długie kawałki

2 garście pomidorków koktajlowych

3 łyżki oliwy

gruba sól morska i pieprz

2 łyżki masła

2 listki laurowe

gałązka rozmarynu przekrojona na 3 części

 

Przygotowanie:

Przygotować kurczaka:
Rozgrzać piekarnik do 200?C. Wypchać kurczę ziołami i związać. Posolić i popieprzyć na całej powierzchni. Ułożyć je na lewym udku w brytfannie i położyć na wierzchu masło.
Piec przez kwadrans. Przełożyć kurczę na prawe udko na kolejny kwadrans. Przełożyć kurczę na grzbiet na kolejny kwadrans. Na koniec przełożyć kurczę na brzuch i piec, aż soki staną się przezroczyste, ok. 30 minut. Pamiętać o ciągłym polewaniu tłuszczem.
Przygotować warzywa:
Rozgrzać piekarnik do 200?C. Wymieszać warzywa z oliwą, solą i pieprzem. Rozrzucić na blasze. Wrzucić na nie pokrojone masło i dodać zioła. Zapiekać do miękkości i lekkiej karmelizacji, ok. godziny, od czasu do czasu mieszając.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak cytrynowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.